Utmaningen Avfallstrappan

2020 är ett mycket speciellt år på många sätt. Tyvärr tvingades vi ställa om till följd av coronasituationen, tanken var att ställa ut dessa avfallstrappor på stadsbiblioteket i Hässleholm, men under omständigheterna var detta inte möjligt. Vi tog därför fram en digital utställning för att visa upp detta fina arbete som klasserna gjort. Nedan kan ni titta på avfallstrapporna samt höra klassen berätta om hur de har tänkt. Där finns också deras motivering till varför just deras avfallstrappa är bäst.

2020 var fyra klasser med i tävlingen och den klass som stod som 2020 års vinnare är Farstorp skola klass 4-6 som vinner en klassresa till Kretseum Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. i Malmö. Vi tackar alla lärare och elever som varit med och gjort en helt fantastiskt insats!

Farstorp skola klass 4-6

Vi började med att fundera på hur vi skulle konstruera själva trappan. Vi hade en idé om att några elever kunde tillverka en trappa av trä i träslöjden men vi var osäkra på hur mycket ”spillmaterial” där fanns. Vi ville ju så gärna att trappan skulle vara gjord av så mycket återvunnet material som möjligt. I dessa diskussioner kläcktes idén om att göra trappan av urdiskade mjölkförpackningar. Elever, lärare och skolmåltidspersonal samlade mjölkförpackningar och en skiss på trappan gjordes.

Trappstegen limmades ihop och kläddes med tidningspapper. Därefter målades stegen i olika färger. Vi ville på något sätt tydligt förklara vilka steg som var bäst och då bestämde vi oss för att göra ”smileys” av korkar från mjölkförpackningarna och garnrester. Allt för att göra trappan tydlig och att alla ska förstå hur man gör bra val!

Eleverna i klassen delades in i grupper och fick fungera ut vad de ville göra för att tydligt visa ditt steg i trappan.

Minimeragruppen tillverkade minikläder som är lappade för att symbolisera att man kan laga och lappa istället för att slänga. På trappsteget finns även en bild på ett biokort som symboliserar att man kan ge bort upplevelser istället för saker.

Återanvändagruppen bestämde sig för att göra en ”miniloppis”. De använde sig av gamla kartonger och annat återvunnet material.

Återvinnagruppen vill gärna testa på att göra eget återvunnet papper av tidningspapper som de rev i små bitar, blandade med vatten, mixade och blandade med lite karamellfärg. Pappersmassan plattade sedan ut och fick torka och blev till nytt användbart papper. De har även tillverkat en majsburk och Hässleholms fina sopmonster finns även med på ett hörn.

Gruppen som fick energiåtervinnning har gjort en modell av Hässleholms fjärrvärmeverk. Material som de använt sig av är bland annat gamla hushållspappersrullar och papper från återvinningen. Fjärrvärmeverket fick såklart lysas upp med en ledbelysning. Bomull får symbolisera röken från skorstenen.

Deponeragruppen bestämde sig för att göra en soptipp. De blandade sand från sandlådan med lim och satte i gamla trasiga saker som de tagit med sig hemifrån.

Vi från Farstorps skola hoppas att vi kan inspirera alla till att göra bra miljöval!

Röinge skola klass 5

Med vår avfallstrappa vill vi visa hur viktigt det är att vi är rädda om vår miljö.Vi har försökt bygga vår trappa med mest återanvända saker för vi ville inte använda nya saker. Vi har använt t.ex. stora mjölkkartonger från köket, gamla kläder, pappersspill och annat skräp. Vi har också gått ut och samlat skräp på skolgården. Vi hoppas att du som sett vår avfallstrappa kommer att tänka efter lite extra innan du köper en massa nya saker – och att du så klart sorterar ditt avfall så noga du kan. Vi vill ha en bra miljö att leva i - här i Hässleholm och på alla andra platser på jorden, både nu och i framtiden!

Minimera
Det är viktigast att minimera för då behöver man inte producera mera produkter. Vi kan bli bättre på att minimera genom att sluta köpa massa nya grejer. Istället kan man köpa massa grejer på second hand. Vi ska minimera så ofta vi bara kan.

Återanvända
Det är viktigt att återanvända för att inte slösa resurser. Istället för att slänga t.ex. din gamla skjorta kan du sälja den i en loppis eller ge den till en secondhand affär! Du kan återanvända när du har något gammalt som du inte använder längre.

Återvinna
Det är viktigt att återvinna för en hållbar utveckling. När man återvinner gör man om ett gammalt objekt till ett nytt. Det går att göra flera gånger om och sparar material och energi än om man skulle göra en helt ny. Om man sopsorterar och samlar flaskor och burkar blir det mycket enklare att återvinna. Då kan de som rensar ut soporna få fler återvinningsbara objekt.Det är alltid viktigt att återvinna det som går för att jorden ska fortsätta må bra både nu och i framtiden.

Energiutvinna
Varför är det viktigt att energiutvinna: Jo för att vi får värme från skräpet som vi bränner. Man behöver energiutvinna för att t.ex. få fjärrvärme. Om man inte kan energiutvinna deponerar man, och det är dåligt.

Deponera
Om man inte kan minimera, återanvända, återvinna eller energiutvinna, ja DÅ kan man deponera. Man ska inte deponera utan man ska försöka energiutvinna, återvinna, återanvända och minimera så mycket som möjligt. Om man inte kan återanvända eller de andra kan man deponera som sista utväg.

Vannarödsskola klass 6A

Vi började med att alla fick rita egna idéer på hur vår trappa skulle se ut. Därefter fick varje halvklass gemensamt skapa ett förslag och bygga en prototyp. Klassen fick sedan rösta om vilket förslag de ville ha. Därefter delades klassen in i fem grupper där varje grupp fick ansvara för ett steg. Trappan är uppbyggd av symboler i olika storlekar som ska visa de olika trappstegen. Ju större symbol desto mer ska det användas.

Minimera
Vi har gjort ett kryss över saker man ska låta bli att köpa. Minimera sakerna. Det står också minimera över den. Vi röstade fram att alla skulle göra symboler som visar varje steg. Kryss betyder oftast nej eller stopp. Vi bestämde att det var en bra symbol för att minimera. Vi gjorde den också röd för att markera att det är viktigt. Krysset är byggt av trä som vi spikat fast. Vi har målat den med röd färg och whiteboard-penna till att skriva minimera med. På baksidan har vi spikat fast krokar av metall där vi hängde upp en plastpåse av plast och en flaska, också av plast. Otryckt trä brukar oftast brännas. Alltså energiutvinna det. Men först måste man nog ta bort krokarna som ska läggas i metall och återvinnas.

Återanvända
Vi har en symbol som visar två pilar som går i en cirkel. Vi i gruppen sökte på symboler för återanvända och så kom vi fram till detta. Den är byggt av papperskartong. Vi återanvänder papperskartonger som skolan fått datorer i. De behövs inte längre så vi återanvänder dem. Dessa slängs sedan i en wellpapp-container som står på vår parkering.

Återvinna
Vi har gjort en triangel med tre pilar på. Det är en symbol för att det går i en cirkel. Man känner igen den och den beskriver vår triangel väldigt bra. Den är byggd av papper, kartong, lim, tejp. Kartongen kommer från lådor som skolan fått kopieringspapper i. Papper släng i tidningar och kartong i wellpapp, tejp och lim i brännbart.

Energiutvinna
Vi har gjort eldflammor. För att oftast så eldar man för att få fram energi. Den är byggt av kartong och wellpapp. Den återvinns i pappersförpackningar och wellpapp.

Deponi
Vi har gjort en kruka med batterier på och en lapp av en döskalle som är fastklistrad rakt på krukan. Kruka = en kruka går inte att återvinna och att det var det vi hade här på skolan. Materialet är lera, trä, svavelsyra och järn. Deponi grävs ner eller delas på så att vissa saker kan återvinnas.

Vannarödsskola klass 6B

Trädet symboliserar jordens resurser och molnet vårt vatten på jorden. Minimera som är här uppe visar att om vi inte använder mer av jordens resurser än vi måste så finns mycket kvar av trädet till andra i framtiden. Då smutsar vi inte heller ner så mycket vatten. Trappan har vi gjort av gamla kartonger som vi fått från skolans matsal. Efteråt måste vår trappa energiåtervinnas för att vi målat den och använt klister.

Minimera
Viktigt att spara material, man kan fråga sig själv om hur många gånger man tro man kommer att använda den sak man tänker köpa. Man kan också fråga sig om man behöver en till om man har fler än en tröja tex.

Återanvända
Alla saker som man inte vill ha eller behöver längre kan man ge bort till en vän, kusin eller organisation. Kläder kan man dela med syskon och turas om att ha.

Återvinna
Om en stol är trasig så kan man använda träet till spånskivor eller kanske kan man bygga en gunga. Gamla fönster kan man använda till skåpsluckor i köket.

Energiutvinna
Det som inte kan byggas om kan användas som ved eller flisas. Veden kan man elda hemma om man har en kamin eller öppen spis. Flisen får man använda i kraftverk som gör fjärrvärme eller el.

Deponi
Här ska inget hamna men ibland hamnar speglar och isolering här, det är viktigt att skydda vårtvatten från smutsigt och giftigt vatten från deponier, detta vatten kallas lakvatten.

Vill du boka ett studiebesök?

Vi kommer gärna ut och håller i ett studiebesök eller tar emot studiebesök på Hässleholm Miljö. Vi anpassar besöket efter vilka ni är och vad ni har för mål med besöket. Vi har dock färdiga rekommendationer för de olika ålderskategorierna, har ni annat önskemål berätta gärna det för oss när ni bokar studiebesöket.
Boka studiebesökkeyboard_arrow_right