Kvinna som leende lutar sig mot ett element

Skötselråd fjärrvärmecentral

Din fjärrvärmecentral sköter sig bra på egen hand och reglerar automatiskt värmen till element och varmvattnet i kranen. Men det kan vara bra att känna till vad du kan göra och hur den fungerar för att anpassa fjärrvärmen efter just era behov och förutsättningar.

Skötselråd

Våra nättekniker kan det mesta inom fjärrvärme. Några saker som de tycker att du ska ha koll på ser du nedan.

Vrid ytterringen på reglerventilen som sitter på din fjärrvärmeanläggning. Skruva ventilen utåt för att få varmare vatten och höja temperaturen. Normal inställning är 2-3.

Om trycket på manometern är lägre än 0,6 behöver värmesystemet fyllas på med vatten. Du fyller på genom att öppna påfyllningsventilen på fjärrvärmecentralen tills trycket åter är uppe på 1. Detta bör göras när det är kallt ute eftersom trycket kan vara lågt eller obefintligt varma dagar.

För att värmen ska fördela sig jämnt i olika delar av huset behöver det vara tryck i värmesystemet. Det är expansionskärlet på fjärrvärmecentralen som hjälper till att hålla rätt tryck. Tryckmätaren ska vanligtvis stå på ca 1 bar (om huset inte är högre än 10 m). Det är den övre pilen du ska titta på. Trycket är vanligtvis lägre sommartid och högre vintertid.

Börja med att kontrollera att du har rätt tryck på vattnet till elementen. Den svarta pilen på manometern på fjärrvärmecentralen visar aktuellt tryck och bör ligga på 1,0 bar (om huset inte är högre än 10 m) under årets kallare period.

Kalla element kan bero på att luft har kommit in i systemet vilket hindrar det varma vattnet från att sprida sig. Du luftar elementen enkelt själv med en elementnyckel. Glöm inte att stänga av cirkulationspumpen på fjärrvärmecentralen innan.

Du kan även testa att skruva upp och ner på termostatventilen (på elementet) ett par gånger.

Fungerar elementen fortfarande inte så rekommenderar vi dig att ta hjälp. Kontakta oss om du har tecknat trygghetsavtal eller installerat din fjärrvärmecentral via oss. I annat fall kontaktar du valfri VVS-firma, kolla gärna så de har vana av fjärrvärmecentraler.

vass i solnedgången

Senast uppdaterad: